Wat is het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat goud?

Bij het kiezen van een sieraad komen veel dingen kijken. Voor welk soort edelmetaal kies je? Goud, zilver, misschien platinum? Wat betekent het als een sieraad 18 karaat goud is? We geven graag een woordje uitleg!



Wat is ‘karaat’?

Anders dan bij diamanten (waar karaat betrekking heeft op het gewicht van de edelsteen), geeft het aantal ‘karaat’ goud aan hoeveel puur goud er in een sieraad verwerkt zit. Eén karaat is 1/24e deel zuiver goud. Wanneer een sieraad 24 karaat goud is, bestaat het dus helemaal uit goud. Een sieraad van 14 karaat goud bestaat voor 58,5% uit goud (14/24 = 0,585), bij 18 karaat bestaat het voor 75% uit goud (18/24 = 0,750). De rest wordt aangevuld met koper en/of zilver. 

Waarom bestaan er verschillende soorten karaat goud?

Hoe hoger het karaat, hoe puurder het gouden sieraad is. Toch is een puurder gouden sieraad niet per se beter. Puur goud op zich is erg zacht. Door er andere metalen, zoals koper of zilver, aan toe te voegen wordt het goud harder. Dit maakt dat het sieraad minder snel zal verbuigen, slijten of kapotgaan. Dus hoe hoger het karaat, hoe zachter het goud is. 

Heeft het karaat goud invloed op de prijs van een sieraad?

Uiteraard is een sieraad dat meer goud bevat waardevoller. Normaal betekent een hoger karaat dus ook een hogere prijs. Dit is echter niet altijd het geval. Zo kan bijvoorbeeld een 14 karaat armband van massief goud duurder zijn dan een holle van 18 karaat. Er spelen ook nog andere factoren mee, zoals de maakkosten en de goudkoers. 

Ben je geïnteresseerd in een van onze unieke juwelen?

Contacteer ons of kom langs in onze winkel!

Meest recente posts

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Maak een afspraak

Wil je een juweel laten ontwerpen? Of een oud juweel omvormen tot een nieuw stuk? Trouwring? Of wil je een juweel laten repareren? Maak een afspraak!

Geïnteresseerd?